Profunditat del substrat

Recordo fa quasi quinze anys, quan ensenyava el meu hort urbà a amics i curiosos, que una de les preguntes que feien de seguida era si amb aquella profunditat de substrat n’hi havia prou per fer un hort. Fins i tot una vegada algú va intentar arrencar les cols de l’hort pensant, incrèdul, que les havia tallat d’un hort a terra i posat a sobre l’hort. Encara ric quan hi penso amb la cara d’aquell home quan va veure que la col estava ben arrelada a la taula de cultiu.

Amb el temps m’he adonat que la qüestió de la profunditat de substrat és molt important. És el factor que determina el pes de l’hort. Independentment de l’estructura de la taula de cultiu o la jardinera, un hort de 30cm de profunditat pesa el doble que un de 15 cm i no pas pel pes del substrat, si no pel pes de l’aigua. Els substrats de cultiu orgànics, a base de terres vegetals, turbes, fibra de coco, etc, pesen al voltant de 200 gr per cada litre, però, en canvi, tenen una capacitat de retenir i emmagatzemar aigua que és espectacular i que fa que, un cop humits, pesin de l’ordre de 400g a 800g cada litre. Si cometéssim l’error de fer servir terra mineral (la terra del jardí o del pagès veí) per al nostre terrat, llavors el pes podria acostar-se als 2Kg per cada litre.

En conclusió, una estructura de cultiu que no representi cap problema d’excés de pes per al nostre terrat no hauria de tenir més de 20cm de profunditat i, de fet, com menys profund, menys risc de sobrepès i menys cost de l’estructura i del substrat necessari. Per un altre costat, massa poca profunditat redueix la quantitat d’arrels, nutrients i magatzem d’aigua i fa que la planta sigui més sensible als canvis de temperatura i humitat. Quin és doncs el punt òptim?

Fa quinze anys vaig començar a cultivar en una taula reutilitzada de 15cm que, un cop compactat el substrat, esdevenia una taula amb 12-13cm de profunditat útil. Més tard vam desenvolupar taules de 18cm amb resultats excel·lents per a tot tipus de cultius. Estem parlant d’estructures molt amples, de 150 a 200 litres, la qual cosa és molt important ja que quan l’arrel no pot créixer cap a baix ho fa de costat i també de substrat orgànics de molta qualitat. La meva opinió és que si funciona amb poc, no cal que sigui més gran.

Tot i això m’han arribat informacions i opinions que diuen que els horts es poden fer amb un mínim de 30 cm. Aquest “mite” dels 30cm m’ha picat una mica i he decidit fer una prova amb 4 substrats de cultiu diferents i profunditats de 10cm, al límit del que crec que és raonable. El resultat ha bo en aquells substrats de més qualitat, tomaqueres de 2 metres que s’alcen sobre 10 miserables centímetres. Us en deixo una foto com a prova de què a vegades és cert allò de que ” no ve d’un pam”.

CAM00149

 

 

La trobaràs a les categories Recipients , Substrats. Marca permalink.

One Response to Profunditat del substrat

  1. dolors says:

    bon dia ,jo fa uns 9 anys que tinc hort (comprat amb tu ),ara fa un parell anys que veic que les collites no son com eran ,aixo que cada temporada i afexeixo compost , m’he adonat que no hi ting cucs .
    que em recomanes que fagi. gracies
    dolors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*