Castellano || Français
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs

8 de març de 2008

Presentació del projecte Tresor de Llavors

Documento sin título

Es presenta la guia d'iniciació a la conservació de varietats tradicionals

Es tracta d'una guia per iniciar-se al cultiu i a l’experimentació amb varietats locals. El llibret va acompanyat d'un regal que consta d'una col·lecció de llavors de 15 varietats d'hortalisses. Cada sobre de llavors portarà de 6 a 20 llavors, segons l'espècie.

Aquesta guia ha estat desenvolupada conjuntament entre TARPUNA i l'associació L'ERA (Espai de Recursos Agroecològis), que, a través del projecte Esporus recull, manté, estudia i difon varietats agrícoles tradicionals desplaçades del mercat.

Continguts del llibret

La guia és un senzill manual per a principiants que pretén explicar els principis bàsics per cultivar i produir llavors de varietats tradicionals. Està escrit en un llenguatge planer i consta dels següents apartats:

 1. Què tens a les mans?
 2. Per què és un tresor?
 3. Alguns conceptes previs
  1. La multiplicació de les plantes
  2. La flor
  3. La pol·linització
  4. El cicle de vida de les plantes
 4. La ruta del tresor
  1. La sembra, el planter i el trasplantament
  2. El cultiu
  3. La recol·lecció i l'extracció
  4. La conservació
 5. La col·lecció GERMINA 2008
 6. Sapiguem-ne més: un apunt sobre els híbrids

El tresor de llavors

Les llavors que s’adjunten amb aquest llibret, produïdes en agricultura ecològica, són de varietats tradicionals d’hortalisses mantingudes i preservades d’antic pels agricultors de la nostra terra. Són llavors que no es troben en els comerços i guarden un tresor: el patrimoni genètic i cultural desenvolupat i conservat per innombrables generacions de pagesos i pageses. Gràcies a aquesta feina, avui podem gaudir dels sabors i les textures d’una gran varietat d’hortalisses que, a més, s’adapten molt bé a un cultiu natural. Les llavors han estat reproduïdes per l'Associació l'Era i Les Refardes.

Una col·lecció limitada i de temporada

Es preveuen dues edicions anuals del tresor de llavors, una edició de primavera-estiu (Germina) i una edició de tardor hivern (Madura). Cada edició del llibret inclourà nous continguts i 15 noves varietats. La col·lecció actual és Germina 2008.

Les edicions són limitades a uns centenars d'unitats ja que la quantitat de llavor disponible és poca.

Com adquirir la col·lecció
De moment es distribuirà en exclusiva a la botiga virtual de Tarpuna. També es podrà adquirir en fires on participi Tarpuna o l'Associació L'ERA, per exemple la fira de Biocultura.
Una presentació de luxe

Des de Tarpuna i l'ERA creiem que aquesta proposta mereixia una presentació de luxe per què el contingut és d'un valor incalculable i únic. El llibret i les llavors es presenten dins duna capsa de 20x18cm i 3,5cm de gruix, feta de cartró reciclat. La capsa conté el llibret en català i en castellà i les llavors es presenten en 15 fitxes explicatives.

Col·labora amb el projecte ESPORUS

A més d'aprendre a conservar varietats i difondre els continguts d'aquest projecte, amb l'adquisició d'aquest producte col·labores a finançar el projecte Esporus de conservació de la biodiversitat cultivada.