L’aigua a utilitzar

L’aigua ha de ser de pluja o comprovar el pH ja que no és recomanable utilitzar aigües molt dures. Si el pH és més gran de 7 es recomana baixar-lo afegint vinagre.

Comencem

Un cub de plàstic pot ser perfecte per fer el fermentat. Dipositem l’herba al volum adequat d’aigua. En general, necessitem 1 kg de planta fresca (o 100gr de planta seca) trossejada per cada 10 l d’aigua.

El procés és aeròbic, hem de sacsejar el preparat cada dia o millor dues vegades al dia, enèrgicament. Ho tapem amb una fusta o una placa que no quedi hermètica. La fermentació pot durar entre 5 dies (estiu) i 30 dies (hivern) i s’observen bombolles que indiquen que el procés s’està fent correctament. No hem de confondre les bombolles de fermentació amb les de l’agitació.

null

Un cub de plàstic i un pal per barrejar enèrgicament el fermentat

null

Les bombolles ens indiquen que el procés s'està desenvolupant correctament

null

Un cop filtrat ja està a punt per a l'aplicació o la conservació en un recipient hermètic

Controlar el procés

El fermentat d’ortiga desprèn una olor forta però mai no arriba a ser repel·lent, encara que per a algunes persones pot ser desagradable. El producte final fa olor d’orina sana. En tot cas l’olor només la captarem si tafanejem directament el preparat. Les olors nauseabundes indiquen processos no desitjats i que cal agitar més.

Sabem que el procés ha finalitzat perquè quan destapem el recipient ja no observem bombolles a la superfície. Quan el procés ha finalitzat, hem de filtrar minuciosament el preparat. Per filtrar-ho bé podem fer servir un colador i després un drap de fil.

Conservació i aplicació del fermentat

El conservarem fins a un any en recipients d’acer inoxidable o de plàstic, en un lloc fosc, fresc i tancats hermèticament.
Quan destapem un recipient és recomanable gastar aviat tot el contingut. Per tant, si el nostre hort és petit, és millor utilitzar petites ampolles de plàstic de mig litre o poc més.

El preparat es fa servir diluït (un 5% per a polvorització foliar i un 10% per a reg). Una dilució del 5% són, per exemple, 50 ml (mil·lilitres) o cc (centímetres cúbics) per 1l d’aigua.