Una mica d'història

Es creu que el seu origen es troba al sud-est d’Àsia o al sud d’Europa. Cultivada des de molt antic els antics egipcis. Els grecs ja la feien servir com a planta medicinal. Per exemple Hipòcrates ja la receptava per als tumors uterins.

Actualment es cultiva a tot el món i és molt apreciada per les seves propietats medicinals.

Propietats nutricionals

L’all és l’hortalissa a què se li atribueixen més propietats medicinals ja que conté gran varietat de compostos químics amb efectes beneficiosos per a la salut. Algunes de les propietats més reconegudes són la reducció del colesterol, l’efecte antihipertensiu, la prevenció del càncer d’estómac, l’augment de la capacitat del sistema immunològic i l’efecte antibiòtic.

Les dents d’all es fan servir com a condiment de qualsevol tipus de plat o salsa. Per aprofitar al màxim les seves propietats és convenient picar-ho i coure’l. També es consumeix collit tendre.

Una mica de botànica

És una planta de la família de les lilíàcies i el seu nom científic és Allium sativum. És molt semblant a la ceba i també produeix un bulb a partir de les reserves acumulades a la base de les fulles. El bulb de l’all es diferencia perquè està format per unitats elementals anomenades dents. El nombre de dents per bulb depèn de la varietat i condicions ambientals, pot ser de 2-3 fins a 15 o més.

És una planta bianual, amb un cicle de vida de dos anys. Té unes arrels molt nombroses i curtes, la qual cosa fa que sigui una planta molt ben adaptada al cultiu a l’Horturbà. Per formar el bulb necessita temperatures suaus i una durada del dia llarga.

Varietats

Hi ha dos grups de varietats: els alls blancs i els rosats. Els alls blancs es conserven millor i se solen consumir secs mentre que els rosats es consumeixen més tendres.

Dins aquests dos grups hi ha moltes varietats amb diferent durada del cicle i adaptació a diferents climes. Hi ha moltes varietats de caràcter local.

Com cultivar

La plantació es fa a partir de les dents d’all. Hem de tenir en compte que l’all presenta una certa latència, és a dir, que l’all acabat de collir pot trigar un cert temps abans de germinar.

És una planta força rústica, que s’adapta bé a diferents cims i tolera bé el fred de l’hivern. Per formar el bulb necessita temperatures suaus i no li agrada les temperatures excessivament càlides de l’estiu. Per tant sol cultivar-se perquè formi el bulb a la primavera.

Als climes molt freds la plantació es realitza a finals d’hivern (Març) i en climes més temperats es pot realitzar a partir del novembre fins al gener. La recol·lecció dels alls secs es realitza a partir de Juny fins a Juliol. Si voleu collir l’all tendre s’avança diversos mesos.

La separació entre les plantes dall pot ser molt petita, de lordre de 15-20 cm. En cas de cultivar per obtenir alls tendres es poden plantar més junts.

Si deixem assecar bé els alls es poden conservar durant molts mesos.

Associacions de cultiu

S’associa bé amb enciams, remolatxa i bleda.

Cal evitar que coincideixi amb pèsols o faves.

Malalties i problemes

L’all sol tenir pocs problemes de plagues o malalties. Les larves d’alguna mena de mosca i escarabat poden envair el bulb. L’all té un efecte contra insectes, àcars i algunes malalties. Es barreja de l’ordre de 10-20 gr picats en un litre d’aigua, s’hi afegeix sabó i es polvoritza