Els nutrients minerals

Les plantes s’alimenten de nutrients minerals que hi ha al substrat i que extreuen a través de les arrels. Perquè aquests nutrients puguin ser absorbits per la planta han d’estar solubilitzats a l’aigua del substrat. Les plantes només poden absorbir nutrients que estan dissolts a l’aigua.

La mineralització de la matèria orgànica

Els microorganismes descomponen la matèria orgànica que fem servir com a adob. Aquests microorganismes són fonamentalment bacteris i fongs que aconsegueixen energia per viure. En la mesura que la matèria orgànica és descomposta, els minerals que la formaven són alliberats i passen a ser minerals solubles que poden fer servir les plantes. Aquest procés es coneix com a mineralització de la matèria orgànica.

La matèria orgànica que utilitzem com a adob disposa d’una quantitat important de nutrients mineralitzats i la planta en té a la vostra disposició. Si utilitzem adobs líquids, solen tenir major quantitat de minerals solubles però el seu efecte és més a curt termini.

La mineralització de la matèria orgànica és progressiva. Els primers 2-3 mesos es mineralitza la que és més fàcilment descomponible. La resta pot trigar mesos o fins i tot anys. En èpoques de més temperatura, la mineralització és més gran. Si remenem el substrat també accelerem la descomposició i, per tant, la mineralització.

El control de l’abonat

Ja que l’aportació de nutrients de la matèria orgànica és progressiva, és interessant controlar el nivell d’abonat de l’hort per saber quan cal afegir-hi més adob. Hi ha tres maneres complementàries de realitzar aquest control:

Calendari: tenir una llibreta on apuntar quan realitzem l’últim abonament i el tipus de compost o abonament que utilitzem pot ser de molta ajuda.

Observació de la planta: les fulles de color groc (clorosi), els marges de les fulles de color violaci o les puntes de les fulles cremades poden ser símptoma de manca d’algun nutrient.

Control de la conductivitat elèctrica: la presència de minerals a terra redunda en un augment de la conductivitat elèctrica. Mesurar aquesta dada ens dóna una valuosa informació del nivell general de minerals, i per tant, del nivell general d’adob.

El conductímetre

El conductímetre “Fertometer” és un aparell que mesura la conductivitat directament en el substrat de l’hort. El funcionament és senzill. Es clava la sonda i es prem el botó de mesura. Si la llum és verda, vol dir que el nivell d’abonat és correcte, si és vermell, vol dir que és excessiu i si és groga, el nivell és baix i cal abonar.

Hem d’usar el conductímetre quan el substrat està humit, per exemple poca estona després del reg, una o dues hores. Si fem la mesura amb el substrat molt sec, el resultat pot no ser representatiu.

La informació que dóna el conductímetre és una mesura del nivell general de sals minerals, però pot passar que el nivell general sigui òptim i, per alguna raó desconeguda, el nivell d’algun nutrient en particular sigui massa baix.

null

Els nutrients minerals són essencials per obtenir bones collites.

null

La descomposició de la matèria orgànica allibera nutrients minerals

null

La clorosi i les taques marrons indiquen clarament que la planta no disposa de prou nutrients

null

Els colors porpres d'aquest julivert són un símptoma de manca de nutrients.

null

El conductímetre ens dóna una valoració del nivell d'abonat del substrat

null

Phímetre

null

És necessari un bon maneig del substrat per trobar l'equilibri

El pH

El pH és la mesura de l’acidesa o de l’alcalinitat d’un líquid, en el nostre cas, de l’aigua del substrat. El pH mesura l’activitat dels ions hidrogen o protons (H+). Els substrats àcids tenen un pH baix, menor de 7 i els substrats bàsics o alcalins, un pH alt, més gran de 7. El pH de 7 es considera neutre.

El pH té una influència decisiva a la disponibilitat de nutrients per a la planta. La majoria d’hortalisses cultivades en substrats orgànics s’adapten bé a pH lleugerament àcids, entre 5,5 i 7. Si el pH és molt àcid (menor que 5,5), la planta pot tenir problemes per absorbir nutrient com el calci, el magnesi o el fòsfor. Si el pH és molt bàsic (més gran de 8) hi pot haver problemes d’absorció de ferro o manganès.

Buscar l’equilibri

La fertilització de les plantes és molt més complexa que afegir adob quan falta a la planta. A banda del pH, hi ha molts factors que poden influir en l’absorció de nutrients:

  • Un excés d’abonament pot ser tant perjudicial o més que un nivell baix. La presència d’alguns elements a l’excés pot perjudicar l’absorció d’altres elements.
  • La manca d’oxigen a les arrels, a causa d’un substrat poc porós o d’un excés de reg, provoca que les arrels no puguin fer correctament la seva funció d’absorbir nutrients.
  • Un bon nivell de microorganismes ajudarà a fer que els processos de mineralització i absorció siguin millors. En certa manera, els microorganismes del terra o del substrat són per a les plantes com per als humans els microorganismes del nostre sistema digestiu. Sense ells no és possible la nutrició.

En conclusió es tracta de buscar un equilibri entre un abonat correcte, un bon substrat i un maneig correcte de l’hort. Hem de pensar en el substrat com en un bon vi, que hem de cuidar perquè maduri i millori amb el pas dels anys.