Dosi de reg

La primera pregunta és la quantitat daigua que necessita el nostre hort. És el que anomenem dosi de reg, que depèn de l’aigua que surt per la regadora (cabal) i del temps que dura el reg.

Si reguem amb poca aigua haurem de repetir el reg més sovint si volem que les plantes no pateixin de set (estrès hídric. si reguem massa, l’excés d’aigua sortirà pel drenatge i rentarà els nutrients del substrat.

Per tant, és aconsellable regar fins que l’aigua comenci a sortir pel drenatge de l’Horturbà. Quan surt una mica d’aigua significa que ja hem regat massa temps.

De vegades, si el substrat està molt sec, l’aigua de reg circula per petites esquerdes que es formen a la terra i surt pel drenatge però no l’humiteja. Hem de comprovar que la humitat és suficient fent un petit forat al substrat.

Freqüència

La segona qüestió important és cada quant temps repetirem el reg, o sigui, quina és la freqüència de reg.

Dependrà de la rapidesa amb què l’hort perd l’aigua per evaporació i per transpiració (evapotranspiració).

La freqüència de reg és difícil de determinar ja que depèn de molts factors molt variables:

  • Època de l’any: a l’estiu l’evaporació és molt intensa, mentre que a l’hivern és possible que no calgui regar durant diverses setmanes.
  • Climatologia: si està ennuvolat hi haurà menys evaporació, si fa vent l’hort s’assecarà més ràpidament.
  • Plantes: si tenim l´hort ple de vegetals hi haurà més transpiració.
  • El substrat: alguns substrats tenen més capacitat d’emmagatzemar aigua que altres i trigaran més temps a assecar-se.
  • El sistema de reg: un bon reg manual o amb mànega aguantarà més la humitat que el reg per degoteig.

Cal observar sovint l’hort i estar atents a les condicions meteorològiques.

Durant l’estiu cal regar l’hort cada dia. Si el reg és manual podem aguantar dos dies, però si el reg és per degoteig haurem de regar de dues a tres vegades al dia.

El reg manual

El reg manual, mitjançant una regadora o una mànega és el millor si aprenem a fer-ho bé.

Hem de regar de manera que no surti aigua pel drenatge i no rentem els nutrients del substrat. Utilitzarem una regadora o una llança de ruixar que ens permeti regar amb gotes fines per no fer malbé la planta.

Amb el reg manual, la freqüència de reg és menor, de l’ordre de 2-3 dies a l’estiu.

El reg automàtic: el goter

El reg automàtic es compon de goters. Com el seu nom indica, els goters són dispositius que emeten laigua gota a gota. Necessiten poca pressió, de 0,5 a 1 atmosfera, una quarta part de la pressió normal d’una aixeta. Per disminuir la pressió podem tancar una mica l’aixeta o instal·lar un regulador de pressió.

Hi ha molts tipus de goters: integrats o punxats a la canonada, alguns es poden desmuntar i netejar. Emeten un cabal de 2 a 8 litres hora.

El reg per degoteig sol ser breu, de 1 a 3 minuts, i freqüent, fins a 3 cops al dia en ple estiu. D’aquesta manera, s’aconsegueix que la humitat s’expandeixi horitzontalment.

null

Hem de regar fins que surti l'aigua pel drenatge de l'Horturbà.

null

Durant l'estiu, mitjançant el reg per degoteig, cal regar 3-4 vegades al dia durant 1-3 minuts.

null

Després de la sembra o del trasplantament hem de fer un reg manual que asseguri que la llavor o la planta trobaran aigua per començar la seva activitat

null

El kit de reg ha d'incloure els goters, canonades i un programador

null

El programador d'aixeta obre i tanca el reg segons ens convingui

null

Un reg amb dipòsit a un balcó de Barcelona. El programador està connectat directament a un dipòsit de 50 litres

Els programadors d’aixeta

Són uns dispositius que es connecten a l’aixeta i permeten obrir-lo o tancar-lo segons ens convingui. Aquest dispositiu ens permet automatitzar el reg i no haver de preocupar-nos del reg cada dia. Habitualment solen funcionar amb piles.

Encara que instal·lem un programador hem d’estar pendents del temps i de la humitat del substrat per anar modificant el programa segons convingui.

El programador ha de permetre, com a mínim, 2 regs diaris en períodes de 1 minut.

Hi ha programadors que tenen dues sortides i permeten regar dos tipus de plantes diferents, per exemple, un Horturbà i una gespa. Normalment una sola sortida ens permetrà regar l’Horturbà i els testos de la nostra terrassa.

El reg per dipòsit

El reg des d’una aixeta és la millor opció per automatitzar aquesta operació, però en alguns balcons pot no ser possible instal·lar una aixeta. En aquest cas, es pot muntar un reg des de petits dipòsits que garanteixen l’aigua durant 1 o 2 setmanes a l’estiu.

El problema dels dipòsits és que haurem de preveure com omplir-los i pot ser una operació complicada si es col·loquen a una certa alçada.

També hi ha la possibilitat de regar amb petites bombes des de dipòsits a nivell del terra. Aquests tipus dinstal·lacions són més complicades.

A la Botiga de Tarpuna trobareu un dipòsit de 25 litres amb programador incorporat (Oasis), que funciona amb mig metre d’alçada.