Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


La fulla més nutritiva

La bleda

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
La bleda és una hortalissa d'origen mediterrani. Se sap del cert que els grecs la utilitzaven des del segle V a.C.

A l'edat mitjana i durant molts segles va ser un aliment bàsic de les societats europees.

La bleda era un aliment bàsic a l'Europa medieval

Propietats nutricionals
Conté vitamines A, C i K. És rica en minerals, especialment el potasi, el calci i el magnesi, la qual cosa fa que sigui útil per la prevenció de la osteoporosis.

Aporta àcid fòlic i flavonoids útils per a la prevenció del càncer.

La bleda te propietats laxants, digestives degut al seu elevat contingut en fibra.

Se sol consumir bullida i es recomanable que no passi molt de temps des de la collita al plat doncs les vitamines i els flavonoids es perden i la fulla adquireix un gust lleugerament amarg.

La fulla és rica en minerals, vitamines i fibra

Una mica de botànica
Forma part de la família de les quenopodiàcies, igual que l'espinac o la remolatxa.

El seu nom científic és Beta vulgaris. És una planta bianual que durant el primer any desenvolupa les fulles i el segon emet una tija que donarà lloc a la flor.

L'espinac i la belda són de la mateixa família botànica

Varietats
Hi ha varietats de sembra primaveral i altres de sembra a la tardor. Aquestes darreres toleren millor les baixes temperatures.

També es poden diferenciar les varietats pel color dels peciols de les fulles que poden ser blancs o vermells.

Les varietats vermelles són molt decoratives.

Com cultivar
Es pot cultivar a partir de la llavor o de planter. En el cas de la sembra posarem 3-4 llavors que germinaran amb facilitat en pocs dies. Es pot començar a collir a partir d'uns 50-70 dies, segons la varietat.

La bleda creix força i requereix uns 40-50 cm al seu voltant per desenvolupar les seves grans fulles. També desenvolupa una arrel molt grossa. No convé tenir més d'una o dues bledes en una taula de cultiu si volem plantar altres hortalisses.

Tot i que no és habitual, també es poden fer sembres més denses amb l'objectiu de collir les plantetes tendres. Aquest pot ser una bona pràctica per a l'Horturbà.

Es cullen les fulles exteriors, més grans, i es deixen les interiors. D'aquesta manera s'aconsegueix una collita contínua durant varis mesos.


Associacions de cultiu
És compatible amb l'enciam, les cols, la ceba i l'all. Cal evitar les altres Quenopodiàcies com la remolatxa i l'espinac.

Les arrels de la bleda s'extenen força a l'Horturbà. La planta acaba ocpuant molt d'espai però a l'inici del cultiu podem associar-la amb plantes de cicle més curt com el rave o l'enciam.

Els enciams i les cebes són compatibles amb la bleda

Malalties i problemes
La bleda és una hortalissa que no sol presentar gaires problemes. El pugó pot afectar-la, sobretot a la primavera. En èpoques humides i de temperatures fresques, l'oïdi pot infectar les fulles.