El planter

Introducció

Començar sempre és un moment especial en qualsevol activitat. A l'hort aquest moment sol ser la sembra de la llavor. Però sembrar no és tan senzill com sembla.

Planter o sembra directa?
El recipient
Quantes llavors hi poso?
Profunditat de sembra
La germinació
El trasplantament

Plàntula de cogombre. S'observa clarament els dos cotilèdons

Planter o sembra directa?

Sembrar directament a l'hort o fer un planter en un recipient més petit per després trasplantar-ho? Aquesta és la pregunta que primer ens podem fer.

Fer planter té dos avantatges importants: escurçar el temps que dediquem a cultivar i que el cultiu comenci amb avantatge respecte a les males herbes que poden fer-li competència. El desavantatge és que el planter és delicat i que algunes plantes poden tenir problemes de trasplantament ja que són molt sensibles a possibles danys a les arrels.

Hi ha espècies molt resistents al trasplantament com l'enciam o les cols, que tradicionalment s'havien fet de planter a arrel nua. Altres plantes com el carbassó, la síndria o el cogombre són més sensibles al trasplantament i només es poden fer en planter si les cultivem en un taco de substrat i les plantem amb totes les arrels senceres.

Algunes hortalisses com la pastanaga o el rave no es fan de planter per què és fàcil que es malmeti la rel durant el trasplantament. Les pastanagues solen sortir una mica deformes i els raves no es fan bé. Tot i això és possible fer-los de planter si tenim molta cura en el moment de trasplantar.

Com a conclusió podem afirmar que totes les hortalisses es poden fer de planter però en algunes cal tenir més cura en el moment del trasplantament que no pas en altres.

Planter de calèndula en un pot de turba. Es trasplanta sense treure la planta del pot.

El recipient

Podem utilitzar molts tipus de recipients. Des de recipients reutilitzats com els pots de iogurt fins a safates de cultiu amb alvèols.

Des de fa pocs anys hi ha alguns recipients que permeten trasplantar sense que la planta s'hagi de treure del test. Per exemple els testos de turba són prou resistents per poder cultivar la planta però quan es planten a terra es desfan i permeten que les arrels es desenvolupin.

Un altre tipus de recipient és el jyffi, un taco de turba que quan s'hidrata s'infla i forma un petit cilindre. Solen portar un petit forat per posar-hi la llavor i, de la mateixa manera que els testos de turba, es planten tot sencers.

El jyffi permet fer planter sense malmetre les arrels

Quantes llavors hi poso?

En teoria una llavor dona lloc a una planta i, per tant no caldria posar-ne més però la veritat és que depenent de la qualitat de la llavor i de l'espècie, a vegades ens podem trobar que no totes les llavors germinen. Per tant, és habitual posar dos o tres llavors per assegurar-nos aconseguir una planta.

Si posem moltes llavors ens podem trobar que si germinen moltes hem d'aclarir i deixar una sola planta. Això és important quan no ens convé que hi hagi dues plantes juntes, com en les plantes d'arrel (pastanaga, rave, remolatxa) o en altres com l'enciam. En altres plantes no és tan important ja que, malgrat que hagi germinat més d'una llavor, a la pràctica serà com si n'hi hagués una de sola (és el cas de la mongeta o el pèsol).

És recomanable etiquetar les sembres amb l'espècie i la data.

Profunditat de sembra

Una norma general és que la llavor s'ha d'enterrar entre una i dues vegades el seu diàmetre. Si es sembra a massa profunditat a la planta li costarà molt sortir, en canvi, si es sembra massa superficialment, pot ser que la llavor s'assequi i no germini.

Per tant, llavors grans com la mongeta o la fava, es poden enterrar entre 1 i 2 cm de profunditat. En canvi, llavors petites com l'enciam o la tomaquera s'han de quedar a un o dos milímetres, quasi superficialment. En general solem tenir tendència a enterrar més del compte la llavor.

La llavor d'enciam és molt petita i s'ha de sembrar molt superficialment.

La germinació

La llavor està preparada per sobreviure molts anys abans de germinar. En certa manera està com adormida. Per a trencar aquest son i començar a germinar cal que tingui humitat i una temperatura adequada.

En general les plantes d'estiu com el tomàquet, l'albergínia o la carbassa solen necessitar temperatures més càlides per germinar, de l'ordre de 20-25ºC, mentre que verdures de primavera o tardor com l'enciam, la fava o les cols poden germinar amb temperatures inferiors, a partir de 15ºC.

La majoria d'hortalisses germinen en menys d'una setmana si les condicions d'humitat i temperatura són bones. Algunes com la pastanaga, l'api o el julivert són més lentes, el julivert pot arribar a trigar un mes. Posar les llavors en remull unes hores abans de la sembra és una manera eficaç d'accelerar la germinació.

De la llavor en surt una planteta que té unes fulles embrionàries diferents de les fulles normals, són els cotilèdons. Aquesta planteta incipient s'anomena plàntula i en la majoria d'hortalisses te dos cotilèdons.

Durant els primers dies la plàntula és molt delicada i cal vigilar especialment no s'assequi el substrat. Una safata de germinació amb una tapa o un petit hivernacle pot ajudar a evitar la dessecació i les baixes temperatures de la nit.

Un mini hivernacle pot ajudar a mantenir la humitat, però s'ha de ventilar per evitar malalties

El trasplantament

El cultiu del planter ha de ser més curós que el de l'hort. Les plantes i els recipients són més petits i, per tant, la situació és més delicada.

Hem de trasplantar quan les arrels ja han colonitzat tot el recipient. Això succeeix quan el tamany de la planta és similar al tamany del recipient. Per tant, si fem el planter en recipients grans podem trigar més temps a trasplantar que si fem el planter en recipients petits. Per exemple, un enciam en un pot de 13 cm de diàmetre (aproximadament un litre de substrat) pot ser que es pugui trasplantar després de 6 setmanes. En conseqüència, a l'hort el temps de cultiu d'aquesta planta serà més curt.

Procurarem deixar les plantes a la distància recomanada segons cada espècie.

Podem trasplantar quan la planta ocupa tot el test

 

Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs