El reg

Dosi de reg

La primera pregunta que ens fem és quina quantitat d'aigua necessita el nostre Horturbà quan decidim regar-lo. Això és el que s'anomena dosi de reg , que depèn de l'aigua que surt per la regadora o pel goter ( cabal ) i del temps que dura el reg.

Si reguem amb poca aigua haurem de repetir el reg més sovint si no volem que les plantes pateixin set ( estrès hídric ). Si reguem amb massa, l'excés d'aigua sortirà de l'Horturbà i ens rentarà els nutrients del substrat.

Per tant, és aconsellable regar fins que l'aigua comença a sortir per sota de l'Horturbà. En el moment que surt una mica d'aigua per sota, això vol dir que hem regat massa estona.

A vegades, si el substrat està molt sec, l'aigua de reg circula per esquerdes que es formen en el substrat i surt pel drenatge però sense haver-lo mullat. Per tant, sempre és aconsellable fer un foradet amb el dit per comprovar que el substrat està humit.

Hem de regar fins que l'aigua comenci a sortir per sota de l'Horturbà.

Freqüència

La següent pregunta important és quan hem de trigar a tornar a regar, o sigui, quina és la freqüència de reg.

La freqüència de reg dependrà de la rapidesa amb que l'hort perd l'aigua per evaporació i per transpiració de les plantes ( evapotranspiració ).

La freqüència de reg és difícil de determinar ja que depèn de molts factors que són molt variables:

  • Època de l'any: a l'estiu l'evaporació és molt intensa, a l'hivern pot ser que no faci falta regar durant molts dies.
  • Climatologia: si fa núvol hi haurà menys evaporació, si fa molt de vent, s'assecarà més ràpidament l'hort.
  • Plantes: si tenim l'hort molt ple de vegetals hi haurà més transpiració i s'assecarà més el substrat
  • El substrat: hi ha substrats que tenen més magatzem d'aigua que altres i triguen més en assecar-se.
  • El sistema de reg: si fem un bon reg manual aguantarà més la humitat que si fem un reg amb goters.

A la pràctica caldrà que observem l'hort sovint i que estiguem atents a les condicions meteorològiques.

A ple estiu cal regar l'Horturbà pràcticament cada dia. Si el reg és manual pot aguantar dos dies però si el reg és automàtic amb goteig caldrà regar dos o tres cops al dia.

A l'estiu, amb reg per automàtic per goteig cal regar 2-3 cops al dia però durant molt poc temps (1-3 minuts).

El reg manual

El reg fet manualment, amb una regadora o una manguera és el millor si es sap fer bé.

Cal fer el reg de manera que surti poca aigua pel drenatge i no rentem els nutrients del substrat. També cal que utilitzem una regadora o una pistola de ruixar que faci un raig amb gotes fines, per tal de no malmetre la planta.

Amb el reg manual la freqüència de reg és menor, de l'ordre de 2-3 dies a ple estiu.

Després de la sembra o el trasplantament cal fer un reg manual per assegurar-nos que la llavor o la planta trobaran aigua per començar la seva activitat

El reg automàtic: el goter

El reg automàtic es compon de goters. Els goters són dispositius que emeten l'aigua gota a gota. Els goters necessiten poca pressió, de 0.5 a 1 atmosfera de pressió (una quarta part de la pressió normal d'una aixeta) i emeten un cabal de 2 a 8 litres per hora. Per disminuir la pressió de l'aigua podem tancar l'aixeta o instal·lar un regulador de pressió.

Hi ha molts tipus de goters: integrats o punxats a la tuberia, alguns es poden desmuntar i netejar.

El reg amb goters sol ser breu, d'un a 3 minuts i freqüent, fins a tres cops al dia durant l'estiu. D'aquesta manera s'aconsegueix que la humitat s'escampi horitzontalment a tot l'Horturbà.

Un kit de reg ha d'incloure els goters, tuberies i un programador

Els programadors d'aixeta

El programador d'aixeta és un dispositiu que es connecta en una aixeta i permet obrir-la o tancar-la segons vulguem. Aquest dispositiu ens permetrà automatitzar el reg i no haver-nos de preocupar cada dia de regar. Habitualment solen funcionar amb piles.

Tot i això cal estar pendent del temps i de la humitat del substrat per anar modificant el programa de reg segons convingui.

Alhora d'adquirir un programador per al nostre Horturbà cal que permeti, com a mínim, 2 regs diaris en períodes de 1 minut.

Hi ha programadors que tenen dues sortides i permeten regar dos tipus de plantes diferents, per exemple, un Horturbà i una gespa. Normalment un sola sortida ens permetrà regar l'Horturbà i el testos del nostre terrat.

El programador d'aixeta obra i tanca el reg segons convingui

El reg amb dipòsit

El reg des d'una aixeta és la millor opció per automatitzar aquesta operació però en alguns balcons pot ser que no hi hagi aixeta i que sigui difícil d'instal·lar-la. En aquest cas es pot muntar el reg des de petits dipòsits que garanteixen l'aigua durant 1 o 2 setmanes.

El problema dels dipòsits és que cal preveure com omplir-los i, a vegades, si es coloquen a una certa alçada és una operació complicada.

També existeix la possibilitat de regar amb petites bombes des de dipòsits no enlairats. Aquests tipus d'instal·lacions són més complicades.

A la botiga de Tarpuna també trobaràs un dipòsit de 25 litres amb programador incorporat (Oasis), que funciona amb mig metre d'altura.

Un reg amb dipòsit en un terrat de Barcelona. El programador d'aixeta està connectat directament a un dipòsit de 50 litres.

 

Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs