Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs

Míldiu

El Míldiu és un conjunt de fongs que poden malmetre especialment les tomaqueres i patateres però també en altres solanàcies, les cebes i porros, cols, carbassons i faves i altres lleguminoses.

Cada una d'aquestes hortalisses té els seu míldiu particular que afecta només una espècie o, com a molt, totes les espècies d'una mateixa família botànica.

Els míldius són un conjunt de fongs que necessiten aigua líquida per reproduïr-se, per tant es veuen afavorits en èpoques de pluja, rosada o pel reg per aspersió. Provoquen l'assecament de qualsevol part de la planta, especialment fulles però també tiges i fruits. Les parts afectades al principi són de color groguenc però acaben morint i podrint-se i assecant-se tal com mostren les fotografies.

En general els míldius necessiten temperatures temperades, al voltant dels 15-20 graus. Per tant solen afectar sobretot a la primavera i a la tardor, especialment si són plujoses.

Controlar el míldiu no és fàcil. Cal evitar el reg per aspersió, eliminar les plantes o les parts de la planta afectades per evitar que produeixi espores i no abonar en excés la planta, ja que la fa més sensible. És important fer una bona rotació de cultius, o sigui, no repetir la mateixa planta o plantes de la mateixa família en una parcel·la.

Alguns tractaments ens poden ajudar de forma preventiva, com l'argila, la decocció de cua de cavall i sals de coure (sulfat de coure o oxiclorur de coure).