Introducció

Aquesta és una guia per dissenyar i instal·lar un sistema automàtic de reg per degoteig en un balcó o terrassa. Un sistema automàtic ens ajudarà a millorar la producció i el creixement de les nostres plantes, sempre que fem un bon ús i un manteniment correcte.

El reg per goteig és el millor sistema per regar recipients a balcons i terrasses ja que és el més eficient en l’ús de l’aigua. Els goters són elements que emeten l’aigua de forma molt localitzada i en molt poca quantitat. És per això que no plantegem l’ús d’altres sistemes com els aspersors, els difusors o les cintes, que no s’adapten tan bé al cultiu a recipients.

Aquesta guia està presentada en 2 capítols: disseny i instal·lació. El capítol del disseny és el més extens i està plantejat com un manual amb els passos o fases que cal seguir per plantejar el disseny del reg. És important no saltar-se cap de les fases. En cas de tenir dificultats o dubtes és recomanable consultar un professional.

Pas 1: fer el plànol

És molt recomanable fer un croquis a escala que ens permeti fer una idea real de com és la nostra terrassa o balcó i poder calcular els metres de canonada i altres elements que necessitarem.

Elements que han de quedar definits al croquis:

  1. Situació i dimensió dels recipients a regar (testos, jardineres, taules de cultiu)
  2. Situació de l’aixeta des de la qual connectarem el reg

El croquis és un pla fet a mà alçada, es pot fer en un paper mil·limetrat. La relació escala dependrà de les dimensions de la terrassa. Per exemple:

Escala 1/100: cada metre correspon a 1 cm del pla.
Escala 1/50: cada metre correspon a 2 cm del pla

És recomanable fer un pla en planta i un pla en perspectiva.

Pas 2: escollir el tipus de goter

L’element principal del sistema de reg és el goter. Hi ha una gran diversitat de goters, de formes i característiques diferents segons el fabricant. A continuació expliquem els principals tipus de goters i posem alguns exemples.

Tipus de goters segons la forma d’instal·lació: (cliqueu sobre el nom per veure una imatge):

  • Goters integrats: formen part de les canonades, útils per regar taules de cultiu o jardineres molt allargades. Són molt fàcils dinstal·lar.
  • Goters punxats tipus botó: es poden igualar fent un forat amb el punxó en canonades de diferents diàmetres. També es poden instal·lar sobre una piqueta, en aquest cas es necessiten diversos elements per fer la connexió
  • Goters en línia: s’instal·len tallant la canonada d’un diàmetre determinat i inserint el goter. El resultat és similar al goter integrat però en aquest cas podem escollir la distància entre els goters.
  • Goters de piqueta: porten una piqueta incorporada i s’instal·len amb un tub petit (microtub) punxat a la canonada de distribució mitjançant un enllaç de microtub.

Altres característiques dels goters:

  • Desmuntables: permeten netejar manualment en cas d’obturacions.
  • De cabal regulable: amb un senzill gir en una peça del goter es pot regular el cabal de sortida de 0 a 40 litres per hora, o més. Tenen l’avantatge que podem canviar el cabal en funció de la planta que tenim o de la mida del test. L’inconvenient és que el cabal depèn molt de la pressió de l’aigua i, per tant, cal regular-lo una mica a ull.
  • Autocompensats: donen un cabal força constant encara que la pressió canviï. Són goters de més qualitat que garanteixen un cabal gairebé fix, encara que canviï la pressió. Són necessaris quan hi ha molta distància entre diferents goters o quan hi ha diferència d’alçada entre les jardineres.

Test o jardinera petita (20cm d’alçada màxima)

Test o jardinera mitjana (40cm d’alçada)

Test o jardinera mitjana (40cm d’alçada)

Taula de cultiu

Planter

Goter punxat o en estaca, 2l/h

X

X

Goter punxat o en estaca 4l/h

X

Goter de cabal regulable

X

Goter punxat de cabal regulable

X

X

Goter integrat 2l/h

X(jardinera allargada)

X(jardinera allargada)

X

Goter interlínia de cabal regulable
X
X
X

Microdifusor de cabal regulable

X

X

Pas 3: la distància entre goters

La distància entre goters dependrà del volum total del recipient a regar i de la planta que volem cultivar. Per a recipients molt alts (40 cm o més), sol ser suficient separar el goters uns 25-30 cm. Per a recipients menys profunds i cultiu d’hortalisses és recomanable que els goters estiguin més junts, fins a 15-20 cm.

En teoria, el total de cabal que rep una jardinera o recipient ha de ser proporcional al volum de substrat. Per exemple, una jardinera de 5 litres ha de rebre aproximadament la meitat de cabal que una jardinera de 10 litres. Per tant, si posem 2 goters de 2 l/ha la jardinera de 5 litres, hauríem de posar 4 goters de 2 l/ha la jardinera de 10 litres, o bé 2 goters de 4 l/h.

Hi ha altres aspectes com el tipus de planta o la situació del recipient, que poden fer recomanable afegir més o menys aigua en una jardinera.

Pas 4: la longitud de les línies de goters

Les línies de goters o canonades porta-goters són les canonades que tenen els goters directament connectats i, per tant, van distribuint l’aigua als recipients de cultiu.

No convé que les línies de canonada que porten goters tinguin molta longitud ja que pot passar que la diferència de pressió entre el primer goter i l’últim sigui molt gran i, per tant, el primer goter regui molt més que l’últim.

Longituds recomanables de les línies de goters en funció de la canonada:

Diàmetre exterior de la canonada
Longitud màxima recomanada
microtub 6 mm
4 metres
8 mm
8 metres
12 mm
15 metres
16 mm
30 metres
null

El sistema de reg per degoteig és el més adequat per regar recipients a balcons i terrats

null

Prendre mides i fer un pla del terrat és el primer pas per dissenyar la instal·lació.

null

Cal escollir el tipus de goter més adequat segons el recipient

null

La quantitat de goters que hi ha d'haver en un recipient depèn del volum total del mateix

null

Les línies portagoters no han de tenir una longitud excessiva

Tubería de distribución

Es la tubería que conduce el agua desde el grifo hasta las tuberías porta-goteros. Para que todos los goteros empiecen a regar al mismo momento es conveniente que la tubería reparta en paralelo el agua, evitando en la medida de lo posible la repartición en serie.

En algunas terrazas es posible hacer un circuito cerrado, lo cual mejora la distribución del agua

La tubería tiene que ser de polietileno de baja densidad, ya que es flexible y de fácil instalación y resistente a la degradación de la luz solar.

Diámetro de la tubería:

Para calcular el diámetro de la tubería de distribución tenemos que calcular el caudal total de la instalación. Hace falta sumar el caudal de cada uno de los goteros y consultar la siguiente tabla:

Diàmetre exterior de la canonada (mm)

Cabal màxim (l/h)

12

400

16

800

20

1200

El programador de reg

Cal decidir el programador de reg que volem posar-hi. Els programadors d’aixeta són molt pràctics, ja que funcionen amb piles i són fàcils de programar. Ens hem d’assegurar que el programador permeti fer regs molt curts (mínim 1 minut) i molt freqüents (2 cops al dia, mínim). També és recomanable que siguin d’una marca que doni una bona garantia i un bon servei postvenda ja que alguns models es fan malbé molt sovint.

Característiques a tenir en compte dels programadors de reg:

  • Durada mínima del reg (mínim 1 min; òptim 30 segons)
  • Freqüència de reg màxim (mínima 2 cops al dia, òptim 3 cops al dia)
  • Número de sectors: alguns programadors permeten el reg de dos sectors. Pot ser útil en terrasses molt grans, quan vulguem regar les plantes ornamentals i les plantes de l’hort independentment.
  • Pressió mínima de treball: alguns programadors necessiten una pressió de treball mínima i, per tant, no serien adequats si volguéssim regar des d’un dipòsit a poca alçada.
  • La possibilitat d’afegir accessoris com a sensors de pluja o sensors d’humitat, que permeten racionalitzar el reg.

Exemple de connexió d’un programador de reg

Accessoris

El regulador de pressió: són elements que redueixen la pressió de les aixetes (solen ser d’uns 3 bars, normalment) fins a la pressió òptima per als goters (1 o 2 bars). Reduir la pressió té 2 avantatges:

  1. Els degoters treballen a la seva pressió de disseny i, per tant, donen el cabal calculat.
  2. Hi ha menys riscos d’avaries que algun goter salti per excés de pressió. Això pot ser un problema important a l’estiu ja que amb la calor les canonades es dilaten i és més fàcil que es desconnectin.

La pressió també es pot regular tancant lleugerament l’aixeta de sortida.

Les claus de pas: és molt recomanable que puguem tancar el reg d´un sector de la terrassa si en algun moment no tenim plantes. Per això caldrà preveure totes les claus de pas que calguin. Millor que sobrin que no que faltin.

El dosificador d’adob: permet injectar adob soluble al reg.

Recompte del material necessari

A partir del plànol amb la distribució de totes les canonades i degotadors, cal comptar tots els accessoris que ens faran falta per fer el muntatge de la instal·lació.

Contar els elements necessaris és com imaginar-se un puzle i anotar totes les peces que necessitarem per connectar totes les canonades i elements. Sempre és recomanable demanar més peces del necessari que ens serviran per a imprevistos que puguin sorgir durant la instal·lació o per arreglar futures avaries o ampliacions

Muntatge de la instal·lació

El muntatge del sistema de reg es comença des de les jardineres fins a l’aixeta. L’ordre hauria de ser el següent:

Col·locar els goters i les canonades portagoters.
Col·locar la canonada de distribució
Enllaçar els goters i les canonades portagoters a la canonada de distribució.
Instal·lar el programador i els accessoris i enllaçar-lo amb la canonada de distribució.

Els accessoris de canonada de 12 mm i de 16 mm i microtub (4 mm) es munten a pressió. És recomanable escalfar la canonada en un pot d’aigua calenta (pròxim a la temperatura d’ebullició) abans de fer l’enllaç.

Com a seguretat és recomanable posar abraçadores a les connexions per evitar possibles pèrdues d’aigua en un futur. Si hi ha regulador de pressió és possible que no calgui posar abraçadores però sempre serà convenient tenir-ne algunes per si de cas. Durant l’estiu la calor dilata les canonades i poden sorgir problemes.

Als connectors de microtub cal fer un forat a la canonada, amb un punxó i entrar el connector a pressió.