On ho poso?

El primer pas és triar la situació. Hi ha dos factors fonamentals que cal tenir en compte: la llum del Sol i l’accés a l’aigua.

Com més llum directa tingui el nostre balcó o terrassa, més energia podran utilitzar les plantes per créixer i més possibilitats tindrà el nostre hort de produir molta collita.

No hi ha un límit clar a partir del qual no valgui la pena fer un hort però podem afirmar que horts amb 6 hores de llum directa durant el mes de juny tenen un resultat molt acceptable.

Com ho regaré?

Regar l´hort és la tasca que ocupa més temps. A ple estiu l’hort pot necessitar un reg gairebé diàriament. Per a molta gent que no disposeu de temps o voleu marxar uns dies a l’estiu és ideal disposar d’un reg automàtic a partir d’una aixeta o d’un dipòsit.

El reg també es pot efectuar manualment oa partir de petits dipòsits, però sempre és útil tenir un accés fàcil a l’aigua per omplir la regadora. També es pot contemplar la possibilitat de recuperar aigües de pluja.

Quin recipient de cultiu utilitzaré?

Podem fer servir recipients construïts amb materials reciclats, taules de cultiu o qualsevol tipus de jardineres

En general, un contenidor per a un hort al balcó ha de complir les característiques següents:

  • Lleuger per facilitar el transport al balcó i que no sobrecarregueu en excés l’estructura de l’edifici.
  • Amb un bon drenatge.
  • Com més volum de terra, millor. Al contrari del que es pensa sovint, el més important del contenidor no és la profunditat, 10cm poden ser suficients si hi ha un volum suficient.
  • Que aprofiti al màxim la llum del sol. No són recomanables les jardineres de diversos pisos on els pisos inferiors pateixen l’ombra del pis superior. Aquest pis inferior és completament inútil per al cultiu d’hortalisses. Tampoc no serveix per fer planter.
  • Que faciliti el maneig, per exemple, les taules de cultiu faciliten l’accés a persones grans i permeten la fàcil neteja del balcó.

Quina terra hi poso?

L’elecció del substrat de cultiu és un factor fonamental per a l’èxit de l’hort al balcó.

Als centres de jardineria es venen substrats amb el nom genèric de substrat estàndard, terra vegetal adobada o substrat universa. Són barreges de diferents components, però tenen l’inconvenient que sovint les etiquetes no mostren tots els ingredients ni les riqueses en nutrients.

Més informació sobre abonaments i substrats

null

La radiació solar no és la mateixa tot l´any

null

Un reg amb dipòsit a un balcó de Barcelona

null

Les jardineres de dos o més pisos no són recomanables

null

Hem de ser molt exigents en escollir el substrat de cultiu

null

Associar cultius compatibles és fonamental

Com es cultiva?

Conrear en un recipient petit no és el mateix que fer un hort a terra. Cal cuidar amb molta atenció els aspectes comentats i no totes les hortalisses són igual de fàcils de cultivar.